Hvorfor bruger vi stadig romertal?

Man kan undre sig over, at vi i dag stadig bruger de gamle romertal, på den vis at de benyttes rundt omkring. Ikke i lige så høj grad som de tal vi kender, men alligevel, så kan man undre sig, nu hvor vi har et nyt og velfungerende talsystem. Men de kan dog stadig bruges. Først og fremmest er det fascinerende hvordan systemet er blevet opfundet for så mange år tilbage og tilmed er et system, som stadig kan fungere i dag og bruges på forskellig vis. Ofte ser man det brugt til at vise kapitler, underkapitler eller andet lignende. Romertal findes også stadig på ure, hvor de viser de forskellige tal. Så et eller andet kan de, som vores normale tal ikke kan, siden at de på den måde bliver brugt i forskellige sammenhænge. Måske er det den intuitive logik i systemet, måske er det noget helt andet.

Har du også svært ved at forstå romertal?
Selvom romertal egentlig er bygget op om et logisk system som blot kræver lidt matematisk trækken fra og læggen til, så er det ikke så ligetil for alle. Nogen kan finde systemet yderst svært at forstå. Så hvordan kan man her få hjælp til at forstå og sætte sig ind i systemet? For man støder nu engang på romertal i ny og næ, hvor det vil være praktisk at kunne forstå dem rigtigt. Egentlig er romertal bygget simpelt op omkring meget få forskellige tegn. Tegnene er taget fra de romerske bogstaver, altså det latinske alfabet, som også er det vi kender.

Hvert bogstav som bruges et tegn for et tal, men hvor vi har et særskilt tegn for alle tal, så har romertal kun få tegn, som sammensættes på forskellig vis og danner tallet i form af et mindre regnestykke indbyrdes i tallet. De grundtegn som er, kan sammensættes på forskellig vis. På denne måde så vil V være 5, men står der IV, vil det i stedet være 4, idet det indbyrdes regnestykke bliver frem minus et, da alt bagved skal trækkes fra. Stod der i stedet VI, ja så vil det i stedet betyde 6, da alt foran lægges til. Hvilket er helt enkelt stillet op, men mere eller mindre er princippet i systemet.

Romertal er helt særlige i deres opbygning
Vores talsystem i dag, som bruges i det meste af verden og fungere som et universelt matematisk sprog, har det særlige at hvert enkelt tal har et tegn, hvor man så bygger opad på denne måde. Men romertal er noget anderledes, da ikke alle tal har et individuelt tegn, men i stedet er opbygget af andre tegn, hvor så man trækker fra eller lægger til indbydes i tallet. Det er en helt særlig opbygning, hvor det kræver en logisk tænkning for helt at kunne følge med. Men har man først fanget fidusen, så er det ganske simpelt at forstå, idet der kun er meget få tegn at holde styr på. Det eneste der derudover kræver er lidt hurtig hovedregning.

Author: admin