Er du i tvivl om din rude er punkteret?

Lys og isolering er nogle af de elementer, som er vigtige for at kunne kalde et hus, et hjem. Vinduer kan ligeledes gøre en stor forskel, både for indeklima og belysning. Vinduer opfylder altså flere funktioner, som er essentielle for husets øvrige funktionaliteter. Det rigtige lysindfald, betyder for mange, forskellen mellem hygge og indelukkethed. Men en punkteret termorude, kan hurtigt ødelægge den gode udsigt. Termoruder bidrager i høj grad også til at isolere boligen. Langt de fleste vinduer, bliver i dag lavet som termoruder. En termorude fungerer ved at have flere lag glas, som parallelt er sat sammen og bliver forseglet af en kant. Dette skaber altså et lufttæt rum imellem lagene. Disse lufttætte rum bliver derefter fyldt med almindelig luft eller med en gas som er tungere end almindelig luft. Denne gas tilbyder derfor en bedre isolering. Alt efter hvor isolerende du ønsker dit vindue skal være, så kan du enten vælge et vindue med 2-lag eller 3-lag glas. Der er altså rigtig mange muligheder, for at optimere isoleringsevnen i dit hus, ved at vælge det rigtige vindue.

Hvad betyder det at have en punkteret rude?

Måske du allerede nu, overvejer om det kan betale sig for dig at udskifte dine vinduer. For de fleste, giver det god mening at udskifte en klækket eller en knækket rude. Til gengæld kan det lidt mere uklart hvad man stiller op med en punkteret termorude. I nogle tilfælde, kan det være svært at konstatere om ruden er punkteret. Hvis der er dug på indersiden af ruden, så er det en klar indikator på, at din rude muligvis er punkteret. Et andet klart tegn på, at din rude er punkteret er, hvis ruden har et mælkehvidt skær. Hvis du er i tvivl, så se tiden an. Kan du fortsat ikke pudse ruden klar, så kan du med fordel tage fat i en glarmester.
I langt de fleste tilfælde, er det begrænset hvad man selv kan gøre ved en punkteret termorude. Det giver muligvis sig selv, at ofte er det billigere at udskifte den defekte rude i stedet for at udskifte hele vinduet.
Du bør selvfølgelig være opmærksom på, at selvom du vil kunne klare noget af det praktisk arbejde, som er forbundet med at skifte en rude, så kan det i de fleste tilfælde bedre betale sig at overlade det til en professionel glarmester.

Hvornår bør en punkteret rude udskiftes?

Hvis resten af vinduerne i dit hus, er tætte og godt isolerede, vil en enkelt punkteret rude, ikke vælte dit varmebudget. Men en punkteret rude genere en del fugt og det vil i længden ikke være godt for trælisterne. Dette betyder, at du i første omgang bliver nødt til at lufte ud oftere. Dette hjælper både på indeklimaet og den overskydende fugt. Udskiftning af en punkteret termorude kan derfor i sidste ende blive en uundgåelig nødvendighed. Punkterede ruder, vil med tiden også blive vanskeligere at se ud af og mindende lys vil også lukket ind i rummet. Når beslutningen er taget, angående at få udskiftet den punkterede rude, kan du i samme ombæring overveje om det vil give mening for din situation at udskifte flere ruder samtidig. Som nævnt tidligere, så bør dette være med i overvejelserne hvis du har en del ældre vinduer i hjemmet. I sådan et tilfælde, kan man også sagtens vælge at få udskiftet ruderne i takt med at de punktere. Du kan med fordel tage en professionel med på råd, hvis du er i tvivl om hvilken stand, dine vinduer er i.

Author: admin